Petita història de l’Escola Decroly

Situem la nostra escola

L’Escola Decroly de Barcelona és l’única escola catalana que aplica el mètode ideat el 1907 pel Dr. Ovide Decroly. Va ser fundada el 1958 per Mn. Josep Maria Bosch (1919-2002). Igual que Decroly, Mn. Bosch era pedagog i tenia formació científica. Va impartir classes a centres de formació de mestres com l’Associació Rosa Sensat i la Institució CIC. També tenia interessos artístics, especialment per la música. Va ser cofundador de l’Associació d’Amics de Mozart i en va ser president durant molts anys. 

El seu gran desig era crear una escola diferent a les que hi havia en aquella època a Barcelona, basada en una metodologia activa que comptés amb la participació dels alumnes i respectés el seu ritme d’aprenentatge. Per això, quan va acabar els estudis, va fer un viatge per Europa i va visitar diferents escoles amb metodologies diverses. La que més li va agradar va ser l’Ermitage, a Brussel·les, on Decroly havia posat en marxa la seva pròpia pedagogia. En tornar a Barcelona, Mn. Bosch va decidir tirar endavant l’Escola Decroly a casa seva, al carrer Vendrell, 7. Quan va tenir més alumnes i l’espai se li va fer petit, es va traslladar a dues torres properes: una al número 13 del carrer Vendrell, anomenada El Lledoner, on s’ubicava l’educació infantil. L’altra, al número 4 de Jesús i Maria, on es duia a terme l’educació primària, en una torre que va batejar com a L’Aladern.

Mn. Bosch va ser el director de l’Escola Decroly fins el 2000, moment en què el centre es va convertir en una fundació regida per un Patronat format per pares i mares d’alumnes antics o actuals de l’escola, així com per exalumnes.

No va ser fins el 2019 que l’Escola Decroly es va traslladar a la ubicació actual, al carrer Vendrell, 1. Amb aquest canvi, es va aconseguir complir un somni perseguit durant anys: que tot l’alumnat de l’escola comparteixi un mateix edifici, una casa amb jardí on poder continuar aplicant una metodologia que vetlla pel benestar dels infants i els acompanya en tots els seus processos d’aprenentatge.