Petita història de l’Escola Decroly

Situem la nostra escola

La pedagogia que utilitzem es fonamenta en el mètode fundat al 1907 pel Dr. Ovide Decroly i que respon als principis que avui dia continuen essent vàlids: l’observació com a base de qualsevol aprenentatge, construir les competències i els sabers a partir dels centres d’interès i de tarannàs interdisciplinaris, respectant les etapes del desenvolupament de l’infant així com el seu ritme de progrés. A diferència de les escoles convencionals, aquest tipus d’ensenyament permet una adaptació a l’infant i no al contrari.

La nostra escola va ser fundada l’any 1958 a casa de Mn. Bosch i de mica en mica va anar tenint més alumnes, per tant l’espai ja li va quedar petit i va agafar les dues torres: Primària a c/ Jesús Maria, 4 i Infantil a c/ Vendrell, 13.

Mn. Josep Mª Bosch, el fundador de la nostra escola, igual que el Dr. Decroly, era pedagog, amb formació científica i interessos artístics. Va impartir classes a centres de formació de mestres com l’Associació Rosa Sensat i la Institució CIC. En la seva basant artística destacava la seva passió per la música i va ser  cofundador de l’Associació d’Amics de Mozart de la qual en va ser president durant molts anys. Va dedicar gran part de la seva vida a l’escriptura, amb diferents títols publicats. Va dedicar tota la seva  vida en crear una escola diferent a les que hi havia en aquella època a Barcelona, i sobretot en aplicar una metodologia activa i de participació dels alumnes.

Finalitzats els seus estudis emprengué un viatge per Europa, visitant diferents escoles amb diferents metodologies. La que més li va agradar va ser l’Ermitage, de Brussel·les on aplicaven el mètode Decroly.

El  mes de juny de l’any 2000 l’escola esdevé una Fundació Privada regida per un Patronat format per 10 membres: pares i mares de l’escola, exalumnes i exfamílies de l’escola.

L’any 2002 va morir el nostre fundador, Mn J.M. Bosch.

L’any 2018 va celebrar els 60 anys d’història.

El 2019 l’escola fa un canvi d’edifici just al costat de la casa on es van iniciar les primeres classes. Ara estem ubicats al c/ Vendrell, 1 i hem aconseguit un somni que feia molt de temps buscàvem, que tot l’alumnat de l’escola estigui ubicat en el mateix edifici.

L’Escola Decroly és una escola familiar, única i singular on els infants viuran i recordaran l’aprenentatge d’una manera que no oblidaran mai. Aprendran a ser competencials per adaptar-se a la societat que els envolta i desenvoluparan la capacitat de ser persones autònomes, i responsables en un entorn social amb consciència de grup i d’equip. Som una escola concertada per la Generalitat de Catalunya d’1 sola línia, amb infants des de P3 fins a 6è.

Nosaltres entenem l’escola com un medi viu en el que hi han de succeir canvis que promoguin l’interès dels alumnes pel medi que els envolta. És per això que l’Escola és un lloc de vida, amb animals, plantes i hort, que els alumnes han de cuidar i respectar.

Després de 60 anys d’història de la nostra escola ens continuem definint com una escola plenament arrelada a la realitat natural, social, històrica, lingüística i cultural de Catalunya. La metodologia activa que oferim, basada en el mètode Decroly, es centra en un aprenentatge globalitzador que pretén desenvolupar  tots els aspectes de la persona. Per nosaltres és primordial escoltar l’infant i estar atent al seu progrés, és l’escolta i la comunicació una de les claus de l’èxit d’aquest mètode.