Qui era Decroly?

Ovide Decroly (1871-1932) va ser un neuro-psiquiatre belga que va dedicar la seva vida a estudiar l’infant. Pedagog vinculat al moviment d’Escola Nova.

Aporta la seva visió de l’infant com un individu en constant evolució i la importància de l’entorn en el desenvolupament del nen. Promotor doncs de la idea, trencadora en aquells moments, de que l’infant cal entendre’l com un tot, des d’una mirada sistèmica.

El 1901 funda a casa seva l’Institut Decroly (un internat per infants d’educació especial). Hi practica l’ergoteràpia, una pedagogia basada en l’activitat espontània dels infants per mitjà dels treballs manuals, plàstics, jocs de moviment i accions quotidianes. 

Un entorn d’aprenentatge que potenciava al màxim el desenvolupament de les capacitats individuals dels infants.

El 1907 funda l’Escola Ermitage (escola ordinària) amb un mètode inspirat en les pedagogies actives però novedós ja que els aprenentatges es donen per contacte directe amb la realitat. L’activitat pedagògica es basa en l’experiència, amb el contacte amb la realitat, les manualitats i els jocs.

Actualment l’Escola Decroly de Brussel·les compta amb un gran prestigi i acull mil alumnes des de l’etapa d’infantil fina a la secundària. L’avalen més de 100 anys d’història.