Fem càlcul i llengua fent panellets!

Com sabeu, a l’escola treballem de manera globalitzada. Això vol dir que de qualsevol cosa que fem en traiem aprenentatges de les diferents àrees. La setmana passada, amb motiu de la festa de la castanyada, totes les classes de l’escola van fer panellets. Cada grup va aprofitar aquesta activitat per treballar els conceptes corresponents al seu curs.

A la classe de Sant Francesc, per exemple, vam començar recordant quins ingredients es necessiten per a fer panellets. Ja en aquest punt ens va sorgir un dubte: es diu moniato o boniato? La Júlia i la Maria van buscar-ho al diccionari. Es diu moniato en català!

També ens vam adonar que, de totes les llengües que es parlen a la classe, només el català i el castellà tenen una paraula especial per al moniato. La resta de llengües (l’anglès, el francès, l’eslovè, l’italià i el gallec) en diuen patata dolça!

La Mireia ens va dir les quantitats que necessitaríem per fer els panellets per tota la classe. Quan ens vam posar a fer-los, però, ens va sorgir un problema. Com posavem els 350 g de sucre en dos bols? I els 600 g de farina d’ametlla? Així, vam trobar que havíem de repartir. Ens va costar una mica, ja que encara no sabem dividir, però ho vam aconseguir: 175 g de sucre i 300 g de farina d’ametlla a cada bol. Teníem un paquet de farina de 500 g, que l’Àlex tenia clar que era de mig quilo. Per tant, havíem de posar el paquet sencer i 100 g de l’altre.

Quan va arribar l’hora de posar el sucre, vam veure que la balança encara marcava el pes dels altres ingredients, i se’ns va acudir que podíem anar sumant els pesos. L’Alen, però, ens va explicar que les balances tenien una funció que es deia tara, i que servia perquè la balança es tornés a posar a zero.

A Millet també hem pesat els ingredients per a la massa.

Quan vam tenir la massa feta vam fer les típiques boletes i vam decorar els nostres panellets.

A la classe de Ferrière també vam fer panellets

Llavors, vam escriure a la llibreta els ingredients que havíem fet servir i vam fer un dibuix dels passos. Així, quan l’any que ve, a Millet treballem la tipologia textual de la recepta, ja sabrem com es fa.

A tercer hem fet un text lliure sobre el procés.
A cinquè els nostres textos ja són més elaborats.

El divendres a la tarda vam anar a un parc a berenar i allà vam poder gaudir dels panellets que havíem fet, a més d’una castanyes boníssimes que ens havia cuit la Clara.

Esperem que tots vosaltres hagueu gaudit de la castanyada tant com nosaltres!

Hem observat

El pes del pollet

Durant el primer trimestre va arribar el Kawasaki. El pollet va néixer després que el seu ou estigués vint-i-un dies a dins

Hem fet

Fem galetes saludables

Aquest segon trimestre hem reiniciat els tallers amb molta il·lusió. Un dels que més agraden als infants de Pau Vila,

Hem fet

Connexions amb Vil·la Florida

Com sabeu, l’any passat vam arrencar el programa Connexions, que impulsa la col·laboració entre l’escola i un equipament del barri,