Quan les matemàtiques s’uneixen amb l’art: El pal aventurer

Aquest trimestre, els i les alumnes de Pau Vila hem experimentat amb les matemàtiques, l’art i la competència digital a partir de l’obra de l’artista Imi Knoebel, basada en el minimalisme i l’abstracció.

Després d’explorar el material matemàtic dels reglets en treballar la desena, vam introduir l’obra de Knoebel a la classe d’art.

De seguida, els nens i nenes van relacionar-la amb els reglets i vam estar treballant amb l’orientació espacial (verticalitat, horitzontalitat, diagonals). A partir d’aquí cada un de nosaltres va reproduir una obra efímera.

El segon pas va ser crear, amb materials perdurables, l’obra abstracta. Vam utilitzar pals de polo i pintura sobre una base prèviament pintada de groc.

Però la creació artística no s’acabava aquí. Vam estar treballant amb la imaginació, inventant històries per respondre al fet de com havien arribat aquells pals a la pintura. La història començava així: “una vegada hi havia un pal…” i cada un de nosaltres afegia el seu granet de sorra a la narració. L’objectiu d’inventar-se la història no només era el fet creatiu i lingüístic, sinó poder explicar des del llenguatge audiovisual una aventura inventada entre tots, per mitjà de la tècnica de la stop-motion. La introducció a aquesta tècnica s’estava fent en paral·lel a les classes d’àrtic (on l’art es vincula amb la tecnologia). Primer vam experimentar amb el retroprojector i els pals per donar forma a la narració oral. Va ser molt divertit i inspirador donar vida als pals en una sessió de “cinema” dinamitzada pels nosaltres mateixos.

A la classe d’àrtic, per culminar el procés i amb les idees de cada part de la història una mica més clares, els infants van treballar per parelles amb les tauletes i els pals enregistrant fotograma a fotograma tots els elements de la narració. Finalment, vam enregistrar l’àudio i fins i tot hi vam afegir efectes sonors. Estigueu ben atents a la pluja del final de l’aventura!

Aquí us deixem doncs la història del pal aventurer:

Hem observat

El pes del pollet

Durant el primer trimestre va arribar el Kawasaki. El pollet va néixer després que el seu ou estigués vint-i-un dies a dins

Hem fet

Fem galetes saludables

Aquest segon trimestre hem reiniciat els tallers amb molta il·lusió. Un dels que més agraden als infants de Pau Vila,

Hem fet

Connexions amb Vil·la Florida

Com sabeu, l’any passat vam arrencar el programa Connexions, que impulsa la col·laboració entre l’escola i un equipament del barri,