Què aprenem formant part d’un equip?

O. Decroly, plantejava una visió de l’alumne com a futur ésser social a qui per tant calia oferir-li un entorn escolar que potenciés els valors propis d’una societat democràtica: l’esforç, la responsabilitat, el treball en equip, l’honestedat, l’esperit crític, el respecte o la justícia. A l’escola donem importància a la cultura de l’esforç educant els infants en la seva dimensió social. Per dur-ho a terme els integrem en el funcionament organitzatiu per mitjà dels càrrecs i fomentem l’esperit de pertinença a la comunitat escolar amb els equips. Així doncs, amb les assemblees periòdiques i els càrrecs reproduïm l’engranatge d’una societat a petita escala creixent amb els valors de convivència, d’esforç individual i també col·lectiu.

Les reunions (acompanyades pels mestres) per preparar les assemblees són una oportunitat per participar activament en la seva societat educativa, on totes les opinions són escoltades, respectades i tingudes en consideració. Per mitjà de càrrecs com escombrar, netejar, repartir material, parar taula, ajudar els petits a l’hora de dinar, passar llista, alimentar els animals, fer de jardiner, de bibliotecari/a, o d’ecoguardians, entre d’altres, els infants participen en l’organització del dia a dia escolar potenciant en ells l’autonomia personal i l’autoconeixement. Aquest dia a dia interpel·la constantment el treball en equip, l’empatia i el compromís amb el seu entorn més immediat.

Tot el temps que dediquem al desenvolupament social de l’infant és imprescindible per respondre a l’era tecnològica en la que vivim on la immediatesa de les coses fa que perdem cada vegada més el valor per la feina ben feta i la cultura de l’esforç. Treballant de manera vivencial la implicació dels infants en l’organització escolar facilita als adults que els acompanyem en el seu creixement els coneguem millor i també els porta a ells cap a un autoconeixement imprescindible per aprendre a respectar-se a un mateix primer i després als altres.

Després de més de 60 anys seguim defensant una vida social escolar amb valors democràtics i formant infants sensibilitzats amb el benestar personal i col·lectiu per esdevenir futures persones amb esperit crític i ànims de superació i amb instint per cooperar per una societat més justa i un món millor.

Berta Puente – Abril 2022

Què aprenem formant part d’un equip?

O. Decroly, plantejava una visió de l’alumne com a futur ésser social a qui per tant calia oferir-li un entorn escolar que potenciés els valors propis d’una societat democràtica: l’esforç,...

Com triar escola en temps de pandèmia

L’Escola Decroly, enguany, ha decidit anticipar-se i posar a l’abast de les famílies un nou format de portes obertes. La iniciativa, anomenada Tastets, permet que s’inscriguin en una de les...

Programa Catacrak de Betevé

Els fem arribar l’emissió del programa de Betevé on han sortit els i les alumnes de la nostra escola celebrant Santa Cecilia.